کاروان عشق

برگزیده دومین مهرواره هوای نو - سال 1402

هوای نو

کاروان عشق

همدان / همدان

برگزیده

تولیدات هیأت / تولیدات برای هیأت / تولیدات آموزشی و پژوهشی

دومین مهرواره هوای نو - سال 1402

کتابی با 100 مصاحبه

وقتی «کاروان عشق» روی میز داوران بخش تولیدات فصل دوم قرار گرفت، کسی درباره‌اش نظر منفی نداشت. اثری باشکوه، تفصیلی، پرزحمت و کتابخانه‌ای که از درج دو نام روی جلد کتاب، پیدا بود چه رنجی برای تهیه‌اش کشیده شده است.
در واقع، محسن صیفی‌کار، پژوهشگر امور ادبی و دفاع مقدس، علی‌اصغر حمدیه را در تهیه کتاب دستیاری کرده و در تدوین و نگارش نهایی و پاورقی به حمدیه یاری رسانده است.
حمدیه، متولد 1323 و سرهنگ بازنشسته نیروی انتظامی است که به جز این، کتاب‌های دیگری هم دارد. «قهوه‌خانه در همدان» که یک اثر پژوهشی، میدانی و کتابخانه‌ای است، کتاب شعر «بخوان از خط پیشانی» در غزلیات و کتاب «چشمه خورشید» درباره مراثی و مدایح اهل بیت علیهم‌السلام از نوشته‌های اوست. حمدیه شاعر و مداح اهل بیت علیهم‌السلام هم هست.
محسن صیفی‌کار اما 23 سال از او جوان‌تر است و کارشناسی ارشد فلسفه اخلاق در حوزه‌های ادبیات پایداری و دفاع مقدس دارد. او اکنون مسئولیت نشر لاله‌های سرخ همدان را برعهده دارد و خودش مولف آثار پرفروش استان است.
کتاب 732 صفحه‌ای «کاروان عشق» در سال 1400 چاپ شد و درباره پیشینه عزاداری در هیأت‌های همدان است. در این کتاب با بیش از 100 نفر مصاحبه شده و بیش از 100 عنوان منبع کتابخانه‌ای و حدود 20 عنوان منبع اینترنتی آن را کامل کرده است.
ویژگی اثر این است که از سینه مردان بزرگی که در استان همدان از 200 سال پیش در هیأت‌ها نقش داشتند، یا نقل مستقیم یا غیرمستقیم شده و به گفته استاد سنگری، این کتاب نخستین اثر تاریخ شفاهی هیأت‌های مذهبی در کشور است.
کتاب در 7 فصل و روضه تدوین شده که هر روضه، مستقل از دیگری است. روضه اول، سوگنامه خورشید است که نگاهی به سوگواری‌ها و آیین‌های استان است. روضه دوم، کاروان عشق، روایت‌های مسیر عاشقی، روضه سوم، سقای ادب و هیأت سقایان همدان است، روضه چهارم چاووش هنر و جلوه‌های هنر در روایت عاشورا در عاشورا، روضه پنجم، روضه رضوان (روضه‌خوان)، روضه ششم به سوگ‌سرایی و مداحان شاعر استان و روضه هفتم در حریم دوست، مناسبت‌ها و خادمان حسینی می‌پردازد.
کتاب یک پیوست مفصل هم دارد که اسامی هیأت‌ها و حسینیه‌ها، روضه‌های خانگی، خادمان حسینی، وسایل و نمادهای عزاداری، اسناد موجود از مکان‌ها و پرچم‌ها، دسته‌ها و نقاشی‌های قهوه‌خانه‌ای استان همدان به ترتیب در آن آمده است. نکته جالب درباره این کتاب آن است که فعلا نایاب است و نسخه‌ای از آن در دسترس نیست.