اردبیل با نامدارانی مثل زندهیاد سلیم موذنزاده از شهرهای مشهور کشور در عزاداری و توجه به اهلبیت علیهمالسلام است که عزاداریهای سنتی این شهر در ماه محرم، سرآمد برنامههای سوگواری کشور است؛ چون عزاداران این شهر با پوشیدن رخت مشکی و طی کردن آداب و رسوم خاصی در هر محله به عزاداری و طشتگذاری میپردازند.
محله معجز جزو محلات عالی قاپوی اردبیل، چهارمین محله از محلات ششگانه است که در بازار اردبیل عزاداری میکند. شعبات این محله شامل مساجد محلات زینال، معجز، کرداحمد، میرزابخشعلی، ملاباشی، امام حسین علیهالسلام، غریبان، جعفریه، باغمیشه، آرازعلی، فاطمه الزهرا، امام زین العابدین، حافظ، امام حسین علیهالسلام محله سعدی، ملاهادی، سلیمان شاه، منصوریه و ملامومن است.
علیرضا اسفندیاری که زاده ۶ فروردین ۱۳۷۱ در شهر اردبیل است، در همین محله، یعنی معجز، مداح، مقتلخوان و ذاکرالحسین علیهالسلام است. او حقوق را تا مقطع کارشناسی خوانده و از همان کودکی در مراسم و هیأتهای مذهبی شرکت میکرده است.
سالهای آغاز مداحی او از سال ۱۳۷۹ و از کودکی بوده و از آن دوران در مراسم و هیأتها مداحی و نوحهخوانی میکرده، اما به طور رسمی و حرفهای از سال ۱۳۸۳ کارش را شروع کرده است.
او با تشویق خانواده مخصوصاً مادرش و با استعدادی که بالذات بر مداحی حضرت اباعبدالله الحسین علیهالسلام داشت، خیلی زود به ذاکری برجسته و مشهور تبدیل شد. اسفندیاری در یکی ـ دو سال اخیر بعضاً مواضع سیاسی در مداحیهایش دیده و شنیده شده و اوج این سیاسی بودن را میتوان در مراسم طشتگذاری سال ۹۵ مسجدجامع اردبیل دید. او همچنین، لابهلای اشعار خود به جانفشانیهای مدافعان حرم میپردازد.
این مداح اردبیلی، مثل مرحوم حاج محمدباقر منصوری، حاج نادر جوادی و سایر مادحین شهرش به نقاط مختلفی از کشور سفر کرده و برنامه داشته است؛ حتی او را به باکو، مرکز جمهوری آذربایجان هم دعوت کردهاند. البته اینها باعث نمیشود که او فارسی نخواند. در چند سال اخیر با حضور در مکتبالعباس عبدلآباد تهران به مرثیهسرایی و روضهخوانی مشغول شده است.
اسفندیاری ۱۵ بهمن سال 1399 همزمان با میلاد فرخنده حضرت زهرا سلامالله علیها در نشست تصویری مداحان با مقام معظم رهبری به مولودیخوانی پرداخت و سپس، شعری درباره وضعیت معیشت مردم خواند که خیلی مورد توجه مخاطبان واقع شد.