آیت الله سید عبدالله فاطمی نیا

برگزیده اولین مهرواره هوای نو - سال 1400-1401

آیت الله سید عبدالله فاطمی نیا

آیت الله سید عبدالله فاطمی نیا

شایسته تقدیر

هیأت / محور ویژه سال ۱۴۰۰ / منبر

اولین مهرواره هوای نو - سال 1400-1401

فاضلِ متواضع، سخنور همه‌فن حریف

آخوند بشاش و خندان‌رو، منبریِ خوش‌لهجه و استاد مسلم سخنوری، آن‌قدر دوست‌دار و علاقه‌مند و هواخواه دارد که وقتی می‌شنوند پیر و مرادشان در بستر بیماری است، از خدا می‌خواهند که از عمرشان بکاهد و بر عمر استاد بیفزاید. عین همان شعاری که برای رهبر و بنیانگذار جمهوری اسلامی سر می‌دادند مردم.

صحبت از آیت‌الله سیدعبدالله فاطمی‌نیاست که اصالتاً تبریزی است و زاده سال ۱۳۲۵ در این شهر غیرتمند. او خطیبی بی‌مانند، استادی حکمت‌گو، مورخی کتاب‌شناس و علامه‌ای محقق در زمینه اخلاق، عرفان، حدیث، شعر و ادبیات عرب است که می‌گویند استادش، آیت‌الله سید‌اسماعیل اصفیایی از عالمان و روحانیون معروف و سرشناس آذربایجان بوده و آقاسیدعبدالله از همان کودکی تحت تربیت این عارف نورانی قرار گرفته است.

البته اندکی بعد، ایشان را نزد علامه مصطفوی تبریزی، عارف کبیر و از شاگردان حضرت آیت‌الله آقاسیدعلی قاضی برای تربیت و علم‌آموزی می‌فرستند که نزدیک به ۳۰ سال تحت تربیت ظاهری و باطنی این مرد عظیم قرار می‌گیرد و در همان سال‌ها، تحصیلات حوزوی خود را در مدرسه طالبیه تبریز و بعد هم در حوزه‌های علمیه قم مقدسه دنبال می‌کند.

آقاسیدعبدالله پس از آیت‌الله مصطفوی در محضر استادان دیگری چون علامه محمدحسین طباطبایی، آیت‌الله الهی تبریزی (برادر علامه طباطبایی)، آیت‌الله محمدتقی آملی، آیت‌الله سیدرضا بهاءالدینی، آیت‌الله محمدتقی بهجت و دیگر بزرگان شاگردی کرده و محضرشان را درک می‌کند؛ تا جایی که از اصحاب خانه‌زاد ایشان می‌شود. از طرفی می‌توان گفت که ایشان با یک واسطه، از شاگردان حضرت آیت‌الله قاضی است؛ چرا که تقریباً تمام اساتیدشان از شاگردان سرّ حضرت قاضی بوده‌اند.

استاد فاطمی‌نیا ـ که عمرشان دراز و سلامتی‌شان افزود باد ـ هم روحانی طبقه عادی جامعه و اقشار کوچه و بازارند و هم ملای تحصیلکردگان و منورالفکرانی که در علوم گوناگون چیره‌دست و صاحب منصب‌اند. به همین علت است که او مخاطبی متنوع و دنبال‌کنندگانی بی‌شمار در میان طبقات گوناگون اجتماعی و فرهنگی دارد.

استاد فاطمی‌نیا نه فقط یک منبری که به تدریس در حوزه‌های علمیه، حضور در برنامه‌های مذهبی صداوسیما به عنوان کارشناس و سخنرانی در مراکز حوزوی و دانشگاهی هم اشتغال دارد؛ در حالی که در مورد علم رجال و عرفان نظری دارای آگاهی گسترده ‌‌است و در عین حال بیش‌تر به تالیفات تخصصی و خطابه در منابر عمومی اشتغال دارد.

نکته مهم درباره ایشان آن است که بسیاری از مردم او را یک خطیب توانا و استاد برجسته سخن می‌شناسند و از زوایای علمی‌شان بی‌خبرند. استاد از مفسران معروف و زبردست صحیفه سجادیه و نهج‌البلاغه به‌شمار می‌‌رود و جلسات درس متعددی در این موارد به بحث و درس پرداخته‌‌ است.

کتاب‌های «فرجام عشق»، «فرهنگ انتظار»، ترجمه از کتاب «ریاض السالکین فی شرح صحیفه سیدالساجدین» و بسیاری مقالات به زبان عربی در حوزه عقاید و سایر موارد از جمله تالیفات استاد فاطمی‌نیاست که تعدادی از آنها هنوز چاپ نشده است. همچنین شرح و تفسیر زیارت جامعه کبیره، دوره سه جلدی «کتاب نکته‌ها از گفته‌ها» و روضه‌های استاد فاطمی‌‌نیا نیز براساس بیانات و سخنان او گردآوری شده است. همچنین از ایشان مقالات بسیاری هم در نشریات مختلف به چاپ رسیده‌ است.

آیت‌الله سیدعبدالله فاطمی‌نیا، روحانی مستقلی است که لب به سخن سیاسی نمی‌گشاید، اما آن‌جا که باید از ولایت فقیه دم برآورد و از کیان نظام و انقلاب و رهبرش دفاع کند، سخنانی تاریخی به زبان جاری می‌کند تا عمق فهم او از جایگاه ولی زمانه بر کسی پوشیده نماند. هنگامی که شائبه تعلق او به یکی از جریان‌های سیاسی می‌رفت، آقاسیدعبدالله با هوشمندی تمام فرمودند: «بدانید و آگاه باشید هرکس کوچک‌ترین حرفی در تضعیف مقام رهبری بزند، هرکس اندیشه‌ای داشته باشد که ضد مقام رهبری باشد، خدا او را نخواهد بخشید. این را یقین بدانید. قدردان رهبر باشید؛ اگر افکار پاشیده‌ای، پوسیده‌ای به شما عرضه کردند، قبول نکنید؛ این مرد بزرگ عزّ اسلام است و هرکس با این مرد بزرگ، با مقام معظم رهبری مخالفت کند، خدا از او نمی‌گذرد، اگر یقین نداشتم نمی‌گفتم.»

همین هوشمندی‌هاست که آیت‌الله فاطمی‌نیا را به عنوان چهره شاخص منبر در مهرواره هوای نو معرفی می‌کند.